Graaf

Graaf on Hollannissa 2010 syntynyt friisiläisruuna. Talvella 2014 Graaf saapui Suomeen ja on siitä lähtien toiminut harrastehevosena, sekä valjakkohevosena että ratsuna. Graaf on luonteeltaan kiltti ja seurallinen. Hänen tärkein tehtävänsä on tuottaa ihmisille iloa. Vuonna 2017 kummikohteena on senioritalo Saga Care Raumalla.

http://www.hippolis.fi/kummihevonen/kummihevoset_satakunta/

Miten kyyditykseen valmistaudutaan?

Valmistautuminen alkaa pari päivää ennen H-hetkeä. Valjaat pestään ja rasvataan, vaunu pestään ja puunataan. Hevonen pestään shampoolla hännänpäästä päähän. 

Juhlapäivän aamuna...

Juhlapäivän aamu alkaa hyvin varhain jolloin hevonen harjataan ja letitetään sekä koristellaan asiakkaan toivomusten mukaisesti jonka jälkeen hevonen on valmis kuljetettavaksi juhlapaikalle hevoskuljetuskopissa.

Myös kuski ja apulaiset sonnustautuvat sopiviin asuihin, meikkiin ja kampauksiin.

Juhlavaunut koristellaan ja lastataan perävaunuun. Jos juhlapaikka on kaukana koristellaan vaunu vasta juhlapaikan lähellä, muuten koristeet saattavat vahingoittua ajoviimassa. Jos matka on pitkä ja tiet pölyisiä/sohjoisia voi vaunu vaatia toisen putsauksen juhlapaikan lähellä ennen koristelua.

Kuljetuskalusto

Hevosen ja vaunun kuljetukseen juhlapaikalle tarvitaan kaksi autoa, toinen vetää hevosta hevoskuljetuskopissa ja toinen auto vetää juhlavaunuja peräkärryssä. 

Henkilöstö

Yleisötapahtumissa hevoskuskin lisäksi on vähintään kaksi apulaista, Anni (Anni-Maaria Hytönen), Elkku (Elli-Noora Nikula) tai Siiri (Siiri Kaukonen). Toinen apulaisista seisoo hevosen edessä, toinen auttaa asiakkaita nousemaan vaunuun. 

Pienissä yksityistapahtumissa on kuskin lisäksi yksi apulainen.

Miten asiakkaan kannattaa varautua kyyditykseen vaatetuksellaan?

Kesällä hellehattuun tai aurinkovarjoon. Syksyllä ja keväällä kannattaa varautua sadekuuron varalta ja talvella on hyvä varustautua lämpimiin vaatteisiin, joskin vaunussa on käytössä lampaantaljat penkkien päällä ja asiakkaalle varattu lämpimät vällyt polvien päälle.

Kyydityksen kesto

Hevonen kulkee samaa vauhtia kuin ihminen kävellessä. Kaupunkioloissa pitää sen lisäksi varata muutama minuutti ylimääräistä liikenteen takia. Maaseudulla taas, jossa on hiekkateitä, voi hevosella monesti myös ravata, jolloin aika hieman lyhenee.

Jos on erittäin kylmä/kuuma päivä tai jos aikataulu on tiukka voi kyydityksen aloittaa "nurkan takaa" tarkoittaen esimerkiksi syntymäpäiväkuljetusten yhteydessä että päivänsankari kuljetetaan lähelle juhlapaikkaa autolla ja kulkuneuvoa vaihdetaan hevoskyyditykseen juhlapaikan lähellä jolloin hevoskyydin kesto on lyhyt.

Samanlaisesti voidaan hääparin suhteen kyydittää pariskunta kirkonportilta juhlaväen katseiden ulottumattomiin pienen matkan päähän, josta hääpari vaihtaa kulkuneuvoa esimerkiksi autoon. Tämä järjestely on monesti tarpeen kun hääparin on ehdittävä myös valokuvauksiin ennen juhlapaikkaan siirtymistä. 

Kuvaukset hevosen kanssa

Jos hevosta halutaan käyttää kuvauksissa on hyvä miettiä etukäteen sopiva tausta ja auringon suunta sinä kellonaikana. On myös hyvä miettiä haluaako vain kuvia jossa istutaan vaunujen kyydissä vai halutaanko myös lähikuvia jolloin asiakas seisoo hevosen vieressä pään kohdalla. Kuvauspaikka kannattaa valita myös siten että maaperä ei ole kallistuva. Hevosen kannalta tasainen maa on paras vaihtoehto jolloin vaunu pysyy hyvin paikallaan ja hevosen on helpompi seistä liikkumatta.